designer

Tias Eckhoff

Faktaboks

Født
25. juni 1926
Fødested
Vestre Slidre

Bella, stol, 1997. Nasjonalmuseet,

. fri

Fjellflora, kopp, 1961 (design) / 1980 (dekor). Nasjonalmuseet,

. fri

Glohane, tallerken, 1955. Nasjonalmuseet,

. fri

Glohane, terrin, 1955-1959. Nasjonalmuseet,

. fri

Allerede som elev ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole ble E. knyttet til Porsgrunds Porselænsfabrik, hvor han skulle komme til å videreføre den forenklede linje som Nora Gulbrandsen hadde slått inn på ved utforming av servisemodeller i 1930-årene, da funksjonalismen nådde Norden.

Det riflede serviset, tegnet i 1952, er blitt et hovedstykke i nyere norsk kunstindustri. Bak utformingen av de forskjellige deler ligger inngående analyser av materiale, produksjonsprosess og bruk med hensyn både til synsopplevelser og til styrke og varighet.

Det er nettopp denne grundighet som kjennetegner E.s arbeide generelt, og han bruker lang tid på å utvikle nye modeller. Et annet karakteristisk trekk, som ytterligere understreker hans gjennomreflekterte holdning til yrket, og som kom til uttrykk allerede i det ildfaste Glohane-serviset (1955), er viljen til å samarbeide med forsknings- og opplysningsinstitusjoner for å kunne tilføre produktene fordelene av de siste undersøkelser, enten på det tekniske eller fysiologiske området.

I sin søken etter forenkling og med sin "økonomiske" innstilling i videste forstand, har E. også klart å gi sine produkter en myk og følsom form, som har plassert hans industridesign blant det ypperste, også i internasjonal sammenheng, kanskje best eksemplifisert med kaffeserviset Regent og bestikket Cypress, utført i sølv for Georg Jensen, Danmark, i 1952. Kontakten med det danske firmaet åpnet et nytt virkefelt for E. I samarbeide med forskjellige nordiske produsenter har han siden utviklet en rekke forskjellige bestikk i rustfritt stål.

Som frilansdesigner har E. utmerket seg med design av små og store produkter, alt fra en dørvrider og nøkkel for Trio Fabrikker, til en panserdør for hvelv, fabrikert av Stål & Tau AS, Stavanger. På eget initiativ har han utvidet sitt virkefelt til også å omfatte møbeldesign.

Men det er fortsatt keramikken som står ham nærmest, og da spesielt utviklingen av et storkjøkken-servise som også kan brukes privat, som er lett å vaske, stable og rydde bort og som det er godt å bruke. Det er dessuten et mål å redusere antall deler ved å øke anvendelsesmulighetene for hver del. Målsetningen for all formgivning hos E. har vært "å komme frem til en vakker, enkel og funksjonell løsning", der han søker å kombinere rasjonelle og økonomiske løsninger med det formfullendte.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg