arkitekt

Nicolai Beer

Faktaboks

Født
14. mai 1885
Fødested
Kristiania
Død
6. februar 1950
Dødssted
Oslo
Alternative navn
Beer, Nicolai Sivert

Rekkehus i Gange Rolvs gate

av /Nasjonalmuseet. Gjengitt med tillatelse

Galleribygg for Bødtker. 1936

Nasjonalmuseet. Falt i det fri (Public domain)

Blindern studenthjem, Oslo. Foto: Ukjent, Nasjonalmuseet,

. fri

B. arbeidet ved arkitektkontorer i Kristiania 1911, England 1912 og Düsseldorf 1913, før han startet egen praksis i Kristiania 1914. Majorstuveien 25 D var hans gjennombrudd som arkitekt, en "moderne leiegård" med leilighetene gruppert om en trapp midt i bygningen. En god utnyttelse av tomt og topografi preger hans egen bolig, Industrigt. 21.. B. deltok i en rekke konkurranser og mottok 1. premie for bl.a. Blindern Studenthjem. Anlegget er et representativt eksempel på ny-klassisistisk arkitektur i Norge. Oppførelsen av Prof. Dahls gate 24 viser hans særlige engasjement i "farvesaken". Et bevisst forhold til materialer og farger ble også klart uttrykt i Fred. Olsens gate 5 med rødgul pussfasade og vindusomramning i lys granitt, mens Steplagården fikk mineralittpuss.

I det viktige stilskifte som oppstod i 1920-årene, tilhørte B. avantgarden blant norske arkitekter, tydelig inspirert av den store utstillingen i Stuttgart 1927 (Weissenhofsiedlungen). Charles Garniers enkle og rasjonelle boligtyper må også ha virket forbilledlig. Dette stilskifte tydeliggjøres i regulerings- og byggeplanene for Bislet Byggeselskap I-V (1923–1933). Her ble monumentale boligblokker bygd i velavveiet symmetri foran en solfylt plass, med overganger fra nyklassisisme, "Neue Sachlichkeit" til funksjonalisme. Likeledes er boligfeltet Heia (ved Drammensveien) et utmerket eksempel på funksjonalismens inntog i norsk arkitektur. B.s betydelige innsats i boligplanlegningen gav ham også store oppgaver for industribedrifter.

Kommentarer (2)

skrev Per Auen Sveaas

Etter mine opptegnelser giftet Nicolai Sivert Beer seg ikke i 1894 med Magdalene Elisabeth Gran. De giftet seg i 1916. 1894 er årstallet da Magdalene Elisabeth Gran ble født i Bergen.

skrev Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Takk for din tilbakemelding! Dette er dessverre en feil som oppsto i forbindelse med konverteringen av dataene. Vi har forsøkt å fange opp alle, men retter opp fortløpende når nye feil oppdages. Hilsen Birgitte Sauge

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg