designer og gullsmed

Guttorm Gagnes

Faktaboks

Født
4. februar 1906
Fødested
Kristiania
Død
27. august 1964
Alternative navn
Kristiansen, Guttorm frem til 1950

G. ble ansatt som designer hos David-Andersen i 1927, omtrent samtidig med at Th. Lie-Jørgensen og Harry Sørby ble knyttet til firmaet. Disse tre kom til å innta en fremtredende plass i norsk gullsmedkunst i de følgende desennier. G. var opptatt av alle sider ved gullsmedfaget. Han tegnet smykker, korpusarbeider, bestikk og bestillingsarbeider, så vel som varer for serieproduksjon.

Grunnleggende for hans virke som designer var utvilsomt årene på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole under Jakob Prytz. Hans tidligste arbeider for David-Andersen har et sterkt skolepreg, enkle, stramme komposisjoner der geometriske former ofte er satt opp i kontrast til hverandre.

G.s personlige formspråk ble imidlertid den myke funksjonalisme, enkle gjenstander med myke, glidende linjer og ofte med et skulpturalt preg. G.s arbeider har ofte et tungt og alvorlig preg, og han var mer glad i dekor enn f.eks. hans kollega Th. Lie-Jørgensen.

Til G.s mest kjente arbeider hører dåpskorset til prinsesse Astrid fra navnesøstre i 1932, Norges Gullsmedforbunds stemmeurne og mokkaserviset i dyp rød emalje som var gave fra kronprinsparet til president Roosevelt i 1939. Det populære bestikk-mønsteret Rådhus med vifte tegnet G. i 1938. Videre har han komponert mokkaserviset i sølv og emalje som Oslo kommune gav til prinsesse Ragnhilds bryllup i 1953. I Kunstindustrimuseet i Oslos samlinger befinner det seg også to fine emaljearbeider tegnet av G.

G. løste håndverksbrev i 1942 og etablerte eget verksted i Oslo i 1945, hovedsakelig med tanke på utføring av modellarbeider. Da han i 1955 ble frilans designer, holdt han fremdeles kontakten med David-Andersen og leverte bl.a. mange smykketegninger. Han tegnet dessuten for bl.a. gullsmed Arne Haugrud, Tønsberg og Savo Tinn, Oslo.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg