arkitekt

Claus Hjelte

Faktaboks

Født
26. november 1884
Fødested
Fredrikshald
Død
1969
Dødssted
Trondheim
Alternative navn
Hjelte, Claus Johannesen

H. var assistent hos arkitekt Lars Solberg i Trondheim 1907–09 og assistent hos stadskonduktøren i Trondheim 1910–11. Samtidig hadde han egen praksis. I ca. 1/2 år 1911–12 var han ansatt hos professor Isac Gustav Clason, Stockholm, og etablerte eget arkitektkontor i Trondheim 1912. H. var lærer ved den tekniske aftenskole i Trondheim fra 1908, ved Trondheim katedralskole 1914–16 og overlærer og forstander for husbyggingslinjen ved Trondheim tekniske læreanstalt 1919–27 og 1942–55. Under 2. verdenskrig var han medarbeider i Brente Steders Regulering.

H.s virksomhet og praksis er for en stor del preget av hans historiske interesser. Han hadde en rekke oppdrag for Fortidsminneforeningen, og ledet istandsetting av Austråt og Steinviksholm. I Trondheim ledet han arkeologiske utgravninger 1928–29 og innredet deler av Erkebispegården til Olavs-jubileets historiske utstillinger i 1930. H.s arbeider er for det meste preget av 1920-årenes klassisisme, og han holdt fast på dette formspråket lenge etter at de fleste samtidige arkitekter var gått over til funksjonalismen. Blant de mange skoler han tegnet, bør hans anlegg på Kalvskinnet i Trondheim fremheves. Trondheim tekniske mellemskole og Trondheim handelsgymnasium(begge 1924) er oppført i upusset tegl i en enkel, kubisk formgivning med nesten flate tak og sparsom klassisistisk detaljering. Handelsgymnaset har kvadratisk grunnplan og en interessant, plassbesparende trappeløsning midt i bygningen. Hitra kirke (1925–29) er bysantinsk- inspirert i sin hovedform: plan som gresk kors med korte armer, lavt tårn over krysset med halvkuleformet kuppel. Fasadene i grovhugd, uregelmessig granittstein knytter imidlertid kirken til nasjonal tradisjon, og den kompakte formen gir bygningen inntrykk av å være hugd rett ut av fjellet.

H. var i en årrekke formann i Nordenfjeldske arkitektforening, og lyktes i sitt arbeid med sammenslåing av denne foreningen og TAF.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg